I choose to be happy

Den här resan till att hitta mitt nya normala jag,  har varit tung och lång. I takt med att utmattningen släppte sitt järngrepp om mig, ställdes jag inför många frågor. Svar och val.

Under mitt år hemma, och kanske ännu mer efter att jag började arbeta, blev valen svårare. Tuffare. Inte på det professionella planet. Utan på det personliga, de privata relationer jag har, utanför min närmsta familj. 

Att jag hamnade i Ingemannslandet berodde helt klart på mitt alldeles för galet duktiga jag. På hon som gjorde allt och lite till. Och ännu  lite mer. På alla plan. För allt och alla.

Privat här hemma, har jag lärt mig. Jag prioterar min vila, min contemplation, och har släppt på alla krav och måsten. På alla plan.  Vi har åter hittat balansen, som familj. Jag har lärt mig att prioritera mig själv, och min familj. Och struntar i den där ”perfekta fasaden”. Lite skit i hörnen har ingen dött av, det viktigaste är att vi alla mår bra. Mår en av oss inte bra, mår ingen av oss bra.

Professionellt har det varit lättare att avgränsa. Inga känslor är inblandade, och jag följer en plan som sakta formades fram under närmare ett års tid, med hjälp av bästa kurator B. Jag är engagerad och duktig på kontoret. Men bara till en tydlig gräns. Jag har lärt mig att släppa och lämna. Och ännu viktigare, att inte involvera mig. 

Har under hösten haft mina fallgropar, men varje gång har jag tryckt på stop. Inte alltid direkt, några gånger efter någon timmes analyserande. Andra gånger, efter en natts sömn. Jag känner mig trygg, i mig själv. Eller fel ordval, jag känner mig trygg, tack vare att mitt konsekvensanalyserande, numera sitter i ryggraden.

På det privata planet med alla relationer, har det varit tyngre. Redan i somras började jag rensa, värdera och prioritera. Rent psykiskt har det varit ett tungt arbete. Men väl värt mödan. Så här i efterhand.

Senaste veckan gjorde jag ett tungt, sista beslut. Ett val som länge har hängt som ett stort ok över mina axlar. Ett beslut kantat av mycket ångest. Känslor. Och samvete. Vad är rätt?! Vad är fel?!

Tillslut var valet enkelt.  I choose to be happy.  Efteråt kände jag bara en stor befrielse. Lättnad. Lycka. Alla de val jag har gjort sedan i somras har varit bra. Och det senaste var det tyngsta, men samtidigt det största. 

En viktig sak har jag lärt mig på resan att hitta mitt nya normala jag. Jag kommer aldrig lyckas att hålla den där returbiljetten borta, om jag fortsatt försöker vårda relationer av olika slag, som byggs på en obalans.

Alla relationer som bygger på den andra partens premisser, tar energi. Slukar energi. Relationer där jag själv ger mer, än vad jag själv får tillbaka. I relationer där jag känner mig förminskad, och i relationer där jag får anstränga mig, för att få någon form av acceptans. Valen blev enkla. Tillslut.

Här står jag nu starkare än någonsin. Jag har lämnat 2016. Önskar att jag även kunde lägga till Ingemanslandet, i den meningen.

Jag har insett att Ingemanslandet för all framtid, kommer att vara en del av mig. Men jag har accepterat den. Lärt mig att hantera och tygla den. Numera är den en del av mig, bak i pereferin. Ett gott tecken. För den låter mig aldrig att glömma, den påminner mig ständigt om att jag måste ta hand om mig själv. 

Är evigt tacksam över det helvete som den utsatte mig för. Och utan det helvetet, hade jag aldrig hittat mitt nya normala. Jag hade fortsatt  i samma destruktiva spår, fortsatt misshandla mig själv, och värdera alla andras välbefinnande högre en mitt eget. Tack Ingemannslandet. Jag har inte bara hittat mitt nya normala jag, utan även livskvalitén.

2017 är här, och det kommer att bli mitt år. Jag vet och känner det. Har redan påbörjat mitt liv på 75%, med en stor livsglädje och energi. Större än någonsin.

Vi tog ett medvetet beslut att inte tillbringa jul & nyår i fjällen. Energin fanns inte, istället prioriterade vi en lugn och skön vecka här hemma. Tillsammans. Bara vi. Till barnens glädje. Vi fick en riktigt fin jul, helt utifrån barnens premisser och önskemål. Precis som nyår. I efterhand har hela familjen tillsammans konstaterat, vi har haft den bästa julen någonsin. Ett bra betyg.

Vi har ett spännande år framför oss. Inom kort kommer vårt hus att säljas, och hela vårt liv att maganiseras. Till sommar lämnar vi den normala vardagen, ekorrhjulet, för ett år i värmen. Och vi gör det för oss, som familj. Tiden är rätt. Alla förutsättningar finns. Vi ger vår familj möjligheten till ett äventyr, tillsammans. Ett år med fokus på att vårda vår familj, ge oss massor av tid, kärlek och nya gemensamma upplevelser. Vi alla fyra längtar!

Det här kommer att bli den här bloggens sista inlägg. Bloggens syfte är uppnått.

Till alla er som har följt min resa, TACK från djupet av mitt hjärta! Era råd, vänliga ord, heja rop och kramar har hjälpt mig på min resa, på vägen att hitta mitt nya normala jag. Och nu är jag här, 100 gånger starkare och lyckligare, och ni är alla stor och viktig del av den resan, TACK❤


16 reaktioner på ”I choose to be happy

 1. fredspipan 2017-01-07 / 3:03 e m

  Tack för att du delat med dej! Nu gråter jag RN skvätt för jag är några steg efter dej, och har kommit ur det allra värsta men har en lång väg kvar innan jag är där du är. Men jag känner igen resonemangen om personliga relationer. Jag tror jag måste ta ett eller två steg bort från en vän som jag trott varit en av de närmsta. Smärtsamt. Men ändå har jag vetat hela tiden. Ta hand om dej!!!

  Gillad av 1 person

  • Anna 2017-01-07 / 6:12 e m

   Tack fina du för din kommentar❤ Du kommer att komma till det här stadiet även du, jag lovar. Så länge som du lovar dig att ha acceptansen för Ingemannslandet och fortsätta prioritera dig själv ❤

   I somras trodde jag att det hela handlade om 1-2 relationer jag behövde avsluta. Sanning i efterhand var det trippla. Även nära förhållanden utanför den innersta kretsen.

   Tillåt dig att vara 100% ärlig, du är värd det, precis som jag. För min egen del insåg jag att blod inte är tjockare än vatten.

   Styrkekram ❤

   Gilla

 2. Ditte 2017-01-07 / 3:08 e m

  Jag önskar dig och de dina et allra bästa och jag är så glad för din skull. Att välja lycka är alltid ett bra val.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Anna 2017-01-07 / 6:15 e m

   Tack fina Ditte! Har alltid uppskattat och tagit till mig av dina fina ord❤

   Min familjs resa fortsätter, men inte här. Lovar att dela med mig till dig, den dagen jag är där❤

   Tack för att du är den du är, och för alla fina uppmuntrande ord som du har skrivit till mig🙏

   Kram❤

   Gilla

 3. semestersol 2017-01-07 / 7:17 e m

  Tack för att du delat med dig av resan genom den här bloggen!! Och lycka till på nästa resa! ❤

  Gillad av 1 person

 4. taxenmaxen 2017-01-08 / 9:57 e m

  Lycka till, önskar jag dej av hela mitt hjärta❤️

  Gillad av 1 person

 5. Lotta 2017-01-09 / 12:40 f m

  Tack för att du delat med dig! Tack för att du lyssnat när jag skrivit nåt. Önskar dig och familjen all lycka på ert äventyr! Ta hand om dig!

  Gillad av 1 person

  • Anna 2017-01-09 / 7:40 e m

   Tack ❤ Önskar dig detsamma! ❤ Kram!❤

   Gilla

 6. Ami 2017-01-09 / 12:12 e m

  Tack för att du har delat med dig av dig själv!
  Och jag önskar dig och din familj all lycka 🙂
  Stor kram!

  Gillad av 1 person

  • Anna 2017-01-09 / 7:39 e m

   Tack själv för alla dina kommentarer du har lämnat ❤ Och inte minst för att du delar med dig av ert härliga liv nere i värmen ❤

   Tänker att våra vägar kommer att korsas igen, såklart inne hos dig, men tänker även att jag skapar en ny blogg om vårt äventyr. Känns fel att fortsätta den resan här inne.

   Kram ❤

   Gilla

 7. lbg95 2017-01-10 / 1:00 f m

  Oj, nu rinner tårar här… Vad du är klok. Som prioriterar och gör det som är viktigast. Det är så fantastiskt fint att höra att du gjort framsteg och mår bättre. Det ger mig hopp. Är så innerligt glad för din skull.

  Har tyckt så mycket om att följa dig här. Känns på något sätt sorgligt att det är slut- men samtidigt så glädjefullt. Väljer du att fortsätta skriva om ert äventyr hoppas jag att du vill länka dit. Vill du det inte har jag förståelse.

  I vilket fall önskar jag dig och dina nära all lycka och välmående framöver! Ta hand om dig!
  Kram från en tacksam o flitig läsare 😊

  Gilla

 8. tankaromutmattning 2017-01-21 / 9:39 e m

  Åh vad glad jag blir för din skull! Från djupet av mitt hjärta! Jag kommer sakna dina kloka inlägg, eftersom jag fortsatt är kvar här i utmattningen. Min återhämtning går framåt men tar längre tid.

  Kommer det en ny blogg om äventyret utomlands och nya livet läser jag gärna om jag får!
  Många kramar
  ”Tankar om utmattning”

  Gilla

 9. ibod11 2017-01-23 / 9:59 e m

  Jag är glad för att jag fick följa dig och önskar dig all lycka framöver. Hoppas hela familjen får ett underbart år i värmen 🙂
  Stor kram ❤

  Gilla

 10. Helena 2017-01-26 / 6:17 e m

  Vad glad jag blir att du lyckats :), hoppas ni får det fint i värmen. Är på god väg att lyckas jag med, men det tar lite mer tid. Det gäller att hela tiden jobba med sig själv och prioritera sig själv först :), tog lång tid för mig att acceptera :).Tack för en jättefin blogg, och lycka till i framtiden, många goa kramar från mig. ♥♥♥

  Gilla

Lämna gärna en kommentar!❤️

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s