Tänk om jag hade varit så klok

Blev några dagars tystnad. Utmattningen ökade. Tog beslutet att jag kunde vara hemma  själv, med vår förkylda stjärna i tisdags. Hela dagen. Kände att energin fanns där. Vi orkade tillsammans besöka mitt kontor. En kort stund. Men under kvällen slog utmattningen till. Och med den följde sorgen. Jag är inte redo för att axla min mammaroll en hel dag. Även fast vår lilla stjärna var gudomlig hela dagen. Pysslade i lugn och ro, större delen av dagen. Men jag fick inte till den där viktiga vilan. Som jag så väl behöver. För vila gjorde jag. Men det blir inte samma sak. När man samtidigt ansvarar för sin älskade 8-åring. Jag vågar inte slappna av. Helt. Utan fanns i redoläget. Under hela dagen. Och på det, det där snabba besöket på kontoret.

Under onsdagen fick min bästa någon, åter arbeta hemifrån, kombinerat med VAB. Och jag bara låg. Uppe i min bubbla. Samtidigt som sorgen över att jag är en dålig mamma, vällde över mig. Tungt. Lyckades ändå undvika de mörka nyanserna. Tacksam.

På kvällen hägrade första stresskursen. Var taggad. Samtidigt som både jag och någon funderade. Kommer jag att orka? Energinivåerna fanns inte där. Men jag ville så gärna. Vi åkte dit. Redan under presentationsrundan, berätta bästa kurator B, att mitt mående är allt annat än bra. Och att avtalet är att jag kan bryta, så snart hjärndimman hälsar på. Såklart berättade hon med mitt godkännande. Skönt. Kvällens ämne var intressant. De grundläggande behoven. Maslows behovspyramid. Vi gick igenom den redan under vårt första möte. Tryggt. Men ändå blev det efter en timme för mycket. Hjärndimman hälsade på. Jag och någon fick lämna. Väl här hemma fortsatte den att öka succesivt. Utan stopp.

Och vi visste. Imorgon, dvs idag, behöver jag en dag i total stillhet. Kära K bokades om. Tills imorgon istället. Och jag kröp ner i säng. Fullt medveten om att dagen idag, måste bli stilla. För mig. Och det stämde. Tillbringade hela dagen i sängen. Tacksam för att liten var redo för skola, igen. Min hjärnan var så trött. Utmattad.

Tillbringade dagen i min bubbla. Med öronproppar. Även fast jag var själv hemma. Klarade inte av dagsljuset. Eller TV:n. Låg där och läste. På min iPad. Hann med två böcker. Så bra. Att läsa om andras livs historier, ger mig hopp. Just nu. Det finns alltid de som har det värre. Jag kommer ju få lämna det här helvetet. Tillslut. Om ett år eller så. Och den vetskapen ger mig styrka. På riktigt. Mitt liv här och nu, är begränsat. Jag kommer får tillbaka livet. Om än, i annorlunda form. Men bättre. Och jag kommer att bli en bra mamma igen. Tids nog. Men det tar lite tid. Bara.

Är en dålig bloggvän för stunden. Har inte kraften att hälsa på i era bubblor och lämna fina ord. Jag vill så gärna. Men kraften finns inte. Samtidigt känner jag, att jag inte har dåligt samvete. Fast kanske borde jag? Samtidigt så måste jag prioritera mig själv. Just nu. Och komma i fas. Igen. Ingemannslandet är tufft. På riktigt. Det är bokstavligen ett helvete. När man vägrar lyssna på kroppens varningssignaler så länge, som jag gjorde. Så är livet här ingen barnlek.

Jag är djupt nere i min utmattningsdepression. Förstod det igår. På de andra kursdeltagarna. Ingen av dem hade upplevt det tunga. Det där med att man inte på egen hand kan ta sig upp ur sängen. Än mindre, att man när det var som sämst, behövde bli matad. Och få käkarna masserade. För att ens orka tugga. Eller de mörkaste av alla mörka nyanser. De alla är så mycket klokare än jag. De bromsade innan det gick för långt. De bromsade när de var utbrända. Innan de kraschade i den där bergväggen. Utan säkerhetsbälte och airbag. Tänk om jag hade varit så klok.

10 reaktioner på ”Tänk om jag hade varit så klok

 1. Comsi Comsa 2016-02-11 / 6:39 e m

  Det är lätt att tro att man grejar att göra för mycket, så vila du…..♥

  Kramen ♥

  Gilla

 2. Helena 2016-02-11 / 6:51 e m

  Ta hand om dig styrkekram ♥♥♥

  Gilla

 3. Znogge 2016-02-11 / 7:04 e m

  Du skriver så fint och är så klok i dina tankar kring din situation och ditt mående. Men en sak är säker och det är att dåligt samvete det ska du inte ha! Bloggarna finns kvar och det finns ingen prestige i det på något vis.

  Ta väl hand om dig och unna dig att vila ordentligt nu.

  Kram ❤

  Gilla

 4. Millans Värld 2016-02-11 / 7:35 e m

  Du är varken en dålig mamma eller bloggvän.
  Klandra inte dig själv för det, för det får dig inte att må bättre, snarare sämre.
  Jag har varit där du är, har tre barn som jag alls inte orkade med då 2008 då jag gick in i väggen första gången/ blev utmattningsdeprimerad.
  Jag klarade inte ens av att dom ville kela eller krama om mig.
  Jo jag kände mig dålig men min dåvarande psykolog fick mig att trappa ner på det dåliga samvetet.
  När barnen blev äldre har vi pratat om det här och då visade det sig att dom inte mindes mig så hemsk som jag mindes mig själv.
  Så du är bra som du är trots att du just nu befinner dig i Ingemanslandet.

  Varm Kram

  Gillad av 1 person

 5. ibod11 2016-02-11 / 9:58 e m

  Glöm det dåliga samvetet. Vi som läser din blogg gör det för att vi bryr oss om hur du mår och din dotter är säkert jätteglad för att du orkade så mycket som du gjorde. Klart du blir besviken men det var mycket aktivitet under kort tid. Jag var nyligen borta från min blogg i fyra dygn och brydde mig inte om vad som hände på nätet. Det var så skönt och precis vad jag behövde. Kanske skulle du också behöva ta ledigt helt några dagar. Utan dåligt samvete och utan att behöva förklara ❤
  Stor kram

  Gillad av 1 person

 6. Ditte 2016-02-11 / 11:04 e m

  Du tänker så klokt och när du formulerar dina tankar så blir de levande. Dt är så det är i och hos dig just nu. Samvetet följer oss ofta och kan vi lägga bort det, eller åtminstone förpacka det, så är det till stor hjälp.
  Många styrkekramar till dig.

  Gilla

 7. Pernilla 2016-02-11 / 11:10 e m

  Åh vilken kämpe Du är 💗!!
  Jag har gjort (gör) liknande resa såsom Du efter 25 år inom äldrevården, 2 tuffa separationer & lite sjukdomar (även kroniska) på det så var utmattningen ett sorgligt faktum 😭😢😥… Har bytt jobb ( en helt annan bransch) & är så löjligt (positivt menat) tacksam för underbara arbetskamrater som finns där & hör av sig/stöttar mig, fantastiska arbetstider utan helger,kvällar & delade arbetspass 👏👌….sååå just nu njuter jag av min ljuvliga familj (även om de 2 äldsta på 22 & 27 år flyttat) vårat hem & att bara vara…
  Många mjuka pigga på Dig/vila Dig i form kramar från en likasinnad 💗💗💗

  Gilla

 8. Suss 2016-02-11 / 11:24 e m

  Du är klok!
  Du är en bra mamma!
  Du är omtänksam!
  Du är du och det är du bra på!
  Älskar din blogg och dina tankar!
  Kram på dig och ta all den tid du behöver för att vila.
  För att läka.
  För att må bra.
  Kram

  Gillad av 1 person

 9. frkenmatilda 2016-02-12 / 7:53 f m

  Stor kram! Jag tycker att du är väldigt klok och man lär sig av allt som händer . Det är så svårt att begränsa sig då man ”mår bra” och veta var nivån för energin ligger tycker jag. Jag är också orolig för hur mycket mina närmaste orkar med. Det känns som ju som att det tar en evighet !! Tack för att du delar med dig då du orkar. Det är läkande att skriva men också läkande att veta att man inte är ensam. Kram ❤️

  Gilla

 10. Tankar om utmattning 2016-02-12 / 9:12 f m

  Det är lätt att tänka att alla andra är så kloka, men vi är nog ganska lika allihop, kloka ibland och mindre kloka ibland!
  Och man är ingen dålig förälder för att man inte orkar vabba. Det är inte det som avgör. Även om man så gärna vill finnas där för sina barn. Men är det något som tar på krafterna så är det nog just sjuka barn. Oron för sina små gör ju att man sätter sina egna behov åt sidan. Hur mycket man än vilar tillsammans blir det inte samma slags vila.
  Döm dig inte för hårt, det tjänar ingenting till.
  Kram!

  Gilla

Lämna gärna en kommentar!❤️

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s