Underbara lilla hormonet

På väg hem från restaurangen igår, passade vi på att ta fotmassage. Hela familjen. 15 minuters avkoppling. Ett bra sätt att komma ner i varv på.  Fotmassagen avslutades med 5 minuters ryggmassage. Hon var så hårdhänt. På ryggen. Och axlarna. Fick riktigt ont. Fick flera gånger säga ifrån. Be henne om att inte vara så hårdhänt. Fotmassagen var underbar. Njöt. Till fullo. Ryggmassagen var en smärtsam pina. Och idag har jag en sämre mellandag.

Och alldeles nyss insåg vi varför. Min kropp är inte redo för massage ännu. Min kropp är fortsatt så utmattad. Energilös. Bästa kuratorn B har ju berättat. Det är ju därför det är bestämt att jag ska börja med taktilmassage. Veckan efter hemkomst.

Taktilmassage aktiverar kroppens oxytocinsystem. Det där underbara lilla hormonet som är adrenalinets motsats. Oxytocinet är lugnande. Och rogivande. Vi känner oss lyckligare. Ett viktigt litet hormon, på min resa. 

Under fotmassagen, som var mild. Mer smekande. Aktiverades systemet. Jag mådde bra. Var lugn. Och lycklig. Under de korta 5 minuterna som jag fick ryggmassage, protesterade min kropp. Hårt. Och den lilla gnutta energi jag hade. Försvann. Förbrukades. Lätt att vara efterklok. Igen.

Klockan är strax redan 16:00. Här i Thailand. Råder ett febrilt kaos. Här på resorten. Inför kvällens spektakel. För ett spektakel kommer det att bli. Någon har följt förberedelserna. Under dagen. Och jag har hört. Kommer att bli ljudnivåer utan dess like. Och blinkande lampor. Och musik. Och förmodligen ett helt magnifikt fyrverkeri. Fasar redan.

Just nu pågår genrep. På scenen. Inte ens öronpropparna hjälper. Musiken, skränet går igenom. Och då ligger jag på rummet. Med stängda dörrar. Och fördragna gardiner. 

Vi rymmer ifrån eländet nu. Ner till stranden. Köper en luftmadrass. Och ett parasoll. Så myser vi eftermiddagen och kvällen. Där. Kör takeaway på stranden. Fångar solnedgången. Summerar det gångna året. Sen återvänder vi. Jag deltar under själva middagen. Men rymmer fältet efter den. Kryper ner i sängen. Med bästa ljudboken. Kanske lyxar till det med en påse färsk uppskuren mango. Och bubbelvatten. Bästa nyårsfirandet för mig. I år. Gott Nytt År!

7 reaktioner på ”Underbara lilla hormonet

 1. Znogge 2015-12-31 / 10:27 f m

  Massage är en påfrestning för kroppen även när man är i fin form. Fotmassagen är nog precis lagom för dig just nu. Önskar dig och familjen en skön och avkopplande afton på alla vis 😀

  Kram ❤

  Gillad av 1 person

 2. sannaljungberg2014 2015-12-31 / 11:12 e m

  Tack för tipset om massagen. Jag fick pengar i julklapp av mamma och tänkte unna mig en massage eller att gå till naprapaten. Inser när jag läser din blogg att det inte alls är en bra idé just nu. Låter helt logiskt att det bara skulle göra skada just nu, men jag hade inte tänkt så långt. Jag kör lite stretch och yoga härhemma istället. Kram och Gott Nytt År!

  Gilla

 3. ibod11 2016-01-03 / 8:21 e m

  Inte lätt att veta hur kroppen ska reagera i alla situationer. Du kanske ska unna dig lyxen av ännu en fotmassage men skippa ryggmassagen. Det gäller att välja ut de bästa bitarna 🙂

  Gilla

Lämna gärna en kommentar!❤️

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s