Våga sänka kraven

En bra natt. Riktigt bra. Underbart att åter vakna med de där härliga, underbara bubblorna i kroppen. De som har minskat i omfattning, senaste dagarna. Saknat dem. Känslan av dem, kan liknas vid att vara förälskad. De där härliga fjärilarna man känner i magen. Så känns det. Bästa känslan.

Tänker ändå inte springa på. Alls. Utan jag hushåller med min energi. Den är inte obegränsad. Tvärtom, så det gäller att hushålla, se till att prioritera. Vad är värt att göra idag? Och i mitt fall handlar det främst om att vila. Vila för att läka. Det är just de här  bra dagarna, som jag läker som bäst. Får en effektiv läkprocess.

En sak som jag, eller som vi, har lärt oss så här långt på resan, är att sänka kraven. Allt behöver inte vara perfekt. Allt behöver inte vara som alltid. Som normalt. Vi har prioriterat bort, så mycket. Saker vi trodde var viktiga. För barnen. För oss vuxna. Nu vet vi att det inte var så. Utan det enda som räknas är tiden. Med oss som familj. Tillsammans. Att bara finnas här, för varandra. De små sakerna, som tidigare var så obetydliga, är numera stora. Och uppskattade. Av hela familjen.

För oss som befinner oss här i Ingemannslandet är just att sänka kraven och förväntningarna, viktigt. Att acceptera sin sjukdom är viktigast, men det är minst lika viktigt att våga bryta sina måsten. Sina krav. Allas förväntningar. Våga bryta det som var normalt. Undvika den där skadliga stressen. Den som får oss att dippa. Den som sänker vår livskvalité. Den som ser till att vi inte når den där åtråvärda enkelbiljetten.

Extra viktigt att tänka på nu inför årets mest hektiska och stressade period. Den underbara Julen. Barnens högtid. Fokusera på dem. Istället. Tillbringa dagen i pyjamasen. Tillsammans. Tänd ljus. Ha julmusiken på i bakgrunden. Spela sällskapspel. Prata. Lek. Se på film. Men gör allting tillsammans. Med barnen. Tänk kvalité framför kvantitet.

Det blir en jul, även utan allt det traditionella. Ändå.  De är vi som sätter kraven. Och bygger förväntningarna. Och ofta ligger fokusen mer på oss själva, på det vi hade eller saknade. Som barn. Det är okej att säga nej. Att få bryta traditioner. Att få tillåta er som familj, att bara få vara. Tillsammans.  Att forma er egen högtid, utan allt det jobbiga. Utan stressen. Hetsen. Pressen. Men då måste du tillåta dig själv att sänka kraven. Och att våga bryta alla dina måsten. Och andras förväntningar. Inget annat.

Det är det bästa receptet mot att  inte behöva falla tillbaka, under julen. Att dippa. Att slippa behöva gå igenom alla nyanserna. Igen. Istället orkar du vara närvarande. Hela julen. Det finns bara en version av dig, var rädd om henne, inför och under den kommande julen. På riktigt.

18 reaktioner på ”Våga sänka kraven

 1. Millans Värld 2015-12-15 / 10:30 f m

  Efter mitt första möte med väggen 2007 och en andra gång (Depression) 2012 och en tredje gång (Depression) 2014 så har jag blivit världsbäst på att göra ingenting.
  Jag prioriterar väldigt annorlunda nu och det hade nog aldrig hänt så många gånger om inte f-kassan stått med blåslampa bakom mig.
  Synd men sant!
  Jag är livrädd för den där lavinen som sätter hela världen i rullning.
  Så prioritera familjen och att läka, det är bra mycket viktigare än allt annat.
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Anna 2015-12-16 / 7:26 f m

   Bästa saken att vara världsbäst på! ❤️

   Kram ❤️

   Gilla

 2. Gröngöling2 2015-12-15 / 3:12 e m

  Det du skriver är så sant, och det kan inte betonas ofta nog, hur viktigt det är att sänka kraven. Tänker att det går hand i hand med att acceptera. Att rent konkret sänka kraven kan hjälpa en att acceptera, och ju mer man accepterar sin situation och sina behov, desto mer kan man anpassa sitt liv efter vad man orkar. Så det är jätteviktigt, för att kunna läka.
  Härligt att bubblorna bubblar vidare.
  Kram ❤

  Gillad av 1 person

  • Anna 2015-12-16 / 7:26 f m

   Så klokt skrivet! ❤️

   Kram ❤️

   Gilla

 3. Comsi Comsa 2015-12-15 / 3:12 e m

  Bra inlägg, så sant att stressa skapar ingen bättre jul för någon.

  Kram ❤

  Gillad av 1 person

 4. Ditte 2015-12-15 / 4:06 e m

  Så många kloka tankar du förmedlar och väldigt tänkvärda. Krav och ”måsten” vore det skönt att få bort. Men det är ibland lättare sagt än gjort.
  Du försöker se det som är viktigt för dig och det är en god bit på väg.
  Hoppas och önskar att ni kan resa tiil Thailand för miljöombyte föder också många gånger ett nytänkande och kraven, både de yttre och inre, minskar.
  ( Thailand finns ju kvar även om det inte blir någon resa just nu till jul, men jag hoppas ni kan komma iväg.)
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Anna 2015-12-16 / 7:30 f m

   Tack för de fina orden ❤️

   Vi kommer iväg till Thailand, läkaren bedömde att jag mår tillräckligt bra för resan nu, och att den bara kommer att göra gott för mig. Så om 7 dagar åker vi ner till värmen ❤️

   Kram! ❤️

   Gillad av 2 personer

 5. riktliv 2015-12-15 / 4:07 e m

  Vad skönt att bubblorna är tillbaka. Den där julen är något klurigt som utmattad. Föräldrar som vill träffa sina barnbarn. Traditionsenlig julmiddag med kusinerna. Alternativet är att göra alla besvikna eller så gör jag mig själv besviken. Att sänka kraven kan låta lätt men när utrymmet som utmattningen ger är så litet går i princip allt bort om kroppen ska råda.

  Gillad av 1 person

  • Anna 2015-12-16 / 7:34 f m

   Förstår precis hur du tänker. Tänkte tidigare precis likadant. Men om du vänder tanken, vad tror du att din man, barn, syskon, kusiner och föräldrar helst önskar? Att du tar ut dig maximalt och börjar må ännu sämre, hamnar på botten. Igen. Eller att ni tillsammans sänker kraven och förväntningarna, för att du ska orka och finnas där, vara delaktig, genom hela julen?

   Ställ frågan. Först till dig själv. Sedan till dem ❤️

   Styrkekram! ❤️ ❤️ ❤️

   Gillad av 1 person

 6. Znogge 2015-12-15 / 6:56 e m

  Jag kan bara hålla med dig i dina tankar. Som lärare ser jag hur många aktiviteter och träningar små barn har. Så pass mycket att det ibland innebär att skolan försummas. Visst är det viktigt med en meningsfull fritid men ibland blir det för mycket. Många familjer ägnar helgerna åt att fara runt på träningar, cuper etc i stället för att hinna koppla av.

  Även om man inte slår knut på sig själv eller om allt inte är tipp topp så blir det jul ändå. Gemenskapen med familjen och att få må bra är trots allt det viktigaste. Resten kommer i andra hand.

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Anna 2015-12-16 / 7:42 f m

   Så klokt skrivet! Just det där med att så många barn har så många aktiviteter, har även vi reagerat på. Var inte alls samma stress och press, när den 19-åriga sonen var liten. Men nu finns förväntningarna där, tror det är vi föräldrar som hetsar varandra till att vara ”duktiga”.

   För såklart måste mitt barn både lära sig att simma, spela tennis, fotboll, gå på gymnastik, sjunga i kör och ta grönt kort i golf. Allt helst på en och samma gång. Galet. Våra barn har precis som vi, långa arbetsdagar. Först skola. Sedan fritids. När ska de hinna att återhämta sig, om kvällarna är fyllda med aktiviteter? När ska vi hinna få tid tillsammans?

   Vi har en regel här hemma, max två aktiviteter, på en och samma gång. Just nu har hon bara en, eftersom fotbollen har en paus. Och hon är lika omtyckt för det.

   Kram ❤️

   Gilla

 7. AllaMinaDagar 2015-12-15 / 7:15 e m

  Kloka ord! Här har vi skalat bort massor med ”måsten” som man borde göra enligt många. Vi firar minimalt med jul, umgås och äter (knyt) och snackar en massa strunt. Inte mer än så. Sonen var aktiv under senare delen av sina tonår och tävlade runt hela Sverige (och ibland också Norge). Då reste vi nästan varje helg under sommarhalvåret. Sen dess har vi mer eller mindre stängt in oss på ledig tid och bara varit. Men nu börjar vi bli färdiga med det och vi är glada att vi tog oss den tiden att vara osociala och tråkiga. Den var välbehövlig den tiden!

  Gillad av 1 person

   • AllaMinaDagar 2015-12-16 / 7:36 e m

    Kram! Hoppas du haft en bra dag idag!

    Gilla

 8. ibod11 2015-12-15 / 9:08 e m

  Man kan ju hoppas att din svåra tid för med sig denna insikt till alla runt omkring dig. Tänk om det åtminstone kunde bli den positiva effekten av det du går igenom. En lärdom som många har nytta av.
  Kram ❤

  Gillad av 1 person

  • Anna 2015-12-16 / 7:44 f m

   ❤️ ❤️ ❤️

   Kram!

   Gilla

Lämna gärna en kommentar!❤️

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s